Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

" Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΡΣΩΝ "


   Για άλλη μια χρονιά και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, παρουσία πλήθους πιστών που είχαν συρρεύσει στο ιερό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στις Βάρσες, έγινε τη Μ. Τετάρτη το μεσημέρι, η αναπαράσταση της τελετής του Νιπτήρος.
   Η τελετή αυτή γίνεται κάθε χρόνο, για να καταδείξει τη συμβολική ενέργεια του Χριστού, μετά το Μυστικό Δείπνο, να πλύνει τα πόδια των μαθητών του, διδάσκοντάς τους την αγάπη και την ταπεινότητα.
Από νωρίς, σε κεντρικό σημείο του Μοναστηριού, είχε στηθεί σιδερένια εξέδρα, καλυμμένη με κόκκινο ύφασμα, με τοποθετημένες πάνω της δώδεκα καρέκλες, όσοι δηλαδή και οι ιερείς που ενσάρκωσαν τους μαθητές του Χριστού, ένας ξύλινος θρόνος για το Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο (που αναπαρέστησε τον Ιησού) στην κορυφή της εξέδρας και, ακριβώς μπροστά του, μια επίχρυση κανάτα με νερό μέσα σε ασημένια λεκάνη, τοποθετημένα σε μικρό τραπέζι, πάνω σε μια ολόλευκη πετσέτα.
    Καθόλη τη διάρκεια τέλεσης του μυστηρίου, ο καθηγούμενος της Μονής, π. Μελχισεδέκ Γαλάνης, στο ρόλο του Ευαγγελιστή, διάβαζε περικοπές από τα Ιερά Ευαγγέλια, συντονίζοντας το διάλογο και τις ερωταπαντήσεις μεταξύ ιερέων – μαθητών και Μητροπολίτη – Χριστού.
Στην τελετή, παρόντες ήταν, ο Αρκάς υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το δήμο Τρίπολης και πολιτευτές, συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ντάνος, ο αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Μπούρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παυλής, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κατσίρης, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου, κ. Ζαμπαθά, οι πολιτευτές κ. Καρβελάς και Βλάσης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Σταματάκος, η πρώην πολιτευτής, κ. Παναγοπούλου, ο κ. Γιαννακόπουλος-Γιόβας, καθώς και πλήθος πιστών που, με σύμμαχο και τον καλό καιρό, κατέκλυσαν το μοναστήρι, για να θαυμάσουν από κοντά την τελετή.
Μετά το τέλος του μυστηρίου, πιστοί και επίσημοι κατευθύνθηκαν στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, όπου μυρώθηκαν με το άγιο μύρο, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρο.Πηγή: www. romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου