Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΚΑΡΠΑΣΙΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 31/10/2013

ΣΤΗΝΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΚΑΡΠΑΣΙΑ

Τρίτη ημέρα της παραμονής της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου στην Κύπρο. Το πρωΐ τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου Λευκωσίας, όπου ευρίσκεται η Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου και συνεχίζεται το προσκύνημα από πλήθη ευσεβών Κυπρίων αδελφών μας.
   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και οι λοιποί Κληρικοί που συνοδεύουμετην Αγία Κάρα στην Κύπρο, περάσαμε στα Κατεχόμενα με προορισμό το παγκυπριακόπροσκύνημα του Αποστόλου Ανδρέου στην κατεχόμενη Καρπασία.
   Ο πόνος ψυχής μεγάλος απ’ όπου και αν περάσαμε.
Έξω από την Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, από τον Άγιο Θύρσο, όπου σταθήκαμε να προσκυνήσουμε, απ’ όποιο χωριό και μέρος, βαθύς ο στεναγμός και δάκρυα έτρεχαναπό τα μάτια μας.
   Και μετά το πολύωρο ταξίδι μας ιδού ενώπιον μας, το σκλαβωμένο του Αγίου μας Μοναστήρι. Μας περιμένει ο Απόστολος. Είναι εκεί το σπίτι του. Κάθε ημέρα περιμένει τα πονεμένα παιδιά του, τους Κυπρίους, που φτάνουν ως εκεί απ’ όλα τα μέρη της Κύπρου και γονατίζουν καιπαρακαλούν για την λευτεριά.
Μας καλωσόρισαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, που είχε φτάσειλίγο πριν από εμάς και ο ήρωας παπάς, ο π. Ζαχαρίας, που μένει εκεί και μετά το1974 με την ηρωίδα Παπαδιά του και συνεχίζει να λειτουργεί παρά τις όποιεςδυσκολίες, στο Ριζοκάρπασο και στην Αγία Τριάδα, χωριά που υπάρχουν όσοια πέμειναν πλέον εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι και στο Μοναστήρι του ΑγίουΑνδρέου. Αξίζει να σκύβει κανείς και να ασπάζεται ευλαβικά αυτού του παπά τοχέρι.
Προσφέραμε ένα καντήλι στον Άγιο, ασπαστήκαμεευλαβικά την Αγία Εικόνα του, κάναμε δέηση για την Κύπρο μας και την Πάτρα μας.


Σε λίγο αποχαιρετήσαμε τον Άγιο μας και το Μοναστήρι του, τον παπα-Ζαχαρία και τηνΠαπαδιά και πήραμε τον γυρισμό για την Λευκωσία.
Περάσαμε και από το χωριό Αγία Τριάδα με τα περίφημα ψηφιδωτά και τον Ναό της Αγίας Τριάδος του χωριού, όπου συναντήσαμε τον κυρ-Σάββα. Ένα ογδοντάχρονο και πλέον λεβεντόψυχο εγκλωβισμένο Ελληνοκύπριο, που μαζί με τους 80 ακόμη μεγάλης ηλικίας Ελληνοκυπρίους που έχουν απομείνει στο χωριό, προσεύχονται σε αυτόν τον  Ναό, που τον προσέχουν σαν τα μάτια τους.
   Το Ριζοκάρπασο και η Αγία Τριάδα είναι οι δύο Εκκλησίες μόνο σε όλη την μεγάληέκταση της Καρπασίας που λειτουργούν, όταν ο π. Ζαχαρίας φτάνει ως εκεί παράτους κόπους και τα χρόνια για να τελέσει την Αναίμακτη και Φρικτή Θυσία.
  Όλα μέχρι που να φτάσωμε στην ελεύθερη περιοχή γέμισαν την ψυχή μας με οδύνη.
  Η προσευχή μας θερμή για την λευτεριά.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν μαρτυρούν, όσο είναι δυνατόν, όσα ζήσαμε στακατεχόμενα που βρεθήκαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου